Novosti

Decker

FIRST LEGO League - Hydro dynamics

Ove godine na finalnom regionalnom natjecanju FIRST® LEGO® LEAGUE (FLL) ADRIA održanom u Sloveniji osim najboljih timova iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije sudjelovao je jedan tim iz Gradionice, 3Geared.
Natjecanje FLL se sastoji od četiri kategorije:
- Projekta, u kojemu timovi moraju tražiti i istraživati rješenje na aktualan problem vezan uz godišnju temu,
- Robotske igre, u kojoj je cilj napraviti robota koji efikasno rješava zadane zadatke u vremenskom roku od dvije i pol minute,
- Tehničkog intervjua, u kojem tim mora sucima objasniti konstrukciju i dizajn robota te njihove programe,
- Temeljnih vrijednosti, čiji je cilj promoviranje sportskog ponašanja na natjecanju i međusobne suradnje timova.

Timu 3Geared ˝Hydrodynamics˝ druga je sezona sudjelovanja na natjecanju.
3Geared za natjecanje se priprema već od završetka prošle sezone i mnogo su napredovali u svim aspektima.
Ove godine im je projekt bio filter za vodu koji bi se mogao lako napraviti od materijala koje možemo naći u svakodnevnom okruženju.
Kako bi se savjetovali oko svog projekta sa stručnjacima organizirali su nekoliko sastanak sa HZJZ-om (Hrvatskim zavodom za javno Zdravstvo).
Tamo su saznali o tome kako se mehanički filtrira voda i kako se voda čisti od bakterija opasnih za organizam. HZJZ im je uz to poklonio i malo opreme za gradnju i testiranje filtera za vodu.
Također, u Gradionici smo imali eksperimente s vodom i naučili kako ju opisati, ocijeniti, omirišati uz stručno vodstvo Vesne Stipičević iz Instituta za medicinska istraživanja.
Nakon ovih sastanaka izgradili su nekoliko filtera za vodu.
Te filtere su testirali tako što su prikupili prljavu vodu iz maksimirskog jezera i ulili dio u filter.
Poslije toga su filtriranu vodu i ostatak vode iz jezera poslali na testiranje u HZJZ.
Rezultati nisu bili očekivani. Samo je jedan od 6 filtera dao pročišćenu vodu koja je bila prozirna te nije sadržavala bakterije,ali je bila kisela tako da se mogla popiti samo 1 čestica vode na dan.
Pretpostavljamo da je kiselina ubila sve bakterije.
Ostali filteri su davali žutu ili prozirnu vodu, ali detaljne analite su pokazale da u sebi sadržavaju bakterije koje bi uzrokovale bolesti.
Svoja istraživanja i aktivnosti podijelili smo i sa slušateljima emisije "Wunderkind" na Radiju 808.
Održali su i nekoliko druženja s timom Brickwangers kako bi stekli nove prijatelje i podijelili iskustva s FLL-a.
Zbog zabave i boljeg međusobnog upoznavanja organizirali su i laser tage na kojem su imali priliku zajedno provesti dan zabavljajući se i učeći jedni o drugima.
U Gradionici se nalaze više puta tjedno, a zajedno rade i izvan Gradionice.

Također bi iskoristili priliku zahvaliti se našim dragim donatorima SUMA informatika i Studio Tom.
Više...

Regionalno finale FIRST LEGO League - Into Orbit

Ove godine na finalnom regionalnom natjecanju FIRST® LEGO® LEAGUE (FLL) ADRIA održanom 16.3.2019. u Celju, sudjelovali su najbolji timovi iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije. U tom sjajnom društvu našle su se i dvije ekipe iz Gradionice - 3Geared i 12Solutions.

Kao i uvijek, na finalu nema „slabih“ ekipa, a mi smo došli spremniji nego ikad.
3Geared opremljen iskustvom od već tri godine sudjelovanja, pripremio se na svim poljima igre – projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotskoj igri.
Najveći napredak, koji se pokazao i u sudačkim ocjenama (to nisu ocjene od 1-5, nego vrlo dobro sročene opisne ocjene) bio je u temeljnim vrijednostima i projektu, a donijelo je iskustvo s kojim smo započeli ovu sezonu, Ariane's cup.
12solutions je bio do zuba naoružan entuziazmom i vrhunskom pripremom za tim koji je tek počeo.

3geared je napravio solidan rezultat u robotskoj igri (208 bodova), naročito s obzirom na veliku nepouzdanost robota koja se pokazala u Zagrebu (71 bodova).
Također osvojili su trofej za drugi najbolji dizajn, funkcionalnost i programiranje robota.
Najvažnije od svega, osvojili su nastup na svjetskom finalu u Houstonu, USA!
O tome ćemo vas više obavijestiti u nadolazečoj objavi :)

Družili smo se s prijateljima koje već znamo preko FLLa a upoznali smo i nove. Vidjeli smo mnogo zanimljivih ideja za svemirske misije, i mnogo zanimljivih robota.
Zato je finale u Sloveniji uvijek vrijedno iskustvo.
Timovi su krenuli iz Zagreba u 05:30 ujutro, cijeli dan jurili po sudačkim sastancima, robo igrama, gradili štand, prezentirali, igrali se, upoznavali djecu iz cijele regije, plesali, bili uzbuđeni i na kraju se vratili u 21:00 u Zagreb.
S porukama za planiranje krenuli su iste sekunde kad su se rastali :D
Apelirao sam da se odmore jedan dan ali uzalud.

Hvala svim sudionicima, svima iz organizacije FLLa, posjetiteljima i gostima.
Atmosferu koja se tamo osjetila ne možemo prenijeti ni s tisuću slika.

Također bi iskoristili priliku zahvaliti se našim dragim donatorima SUMA informatika i Studio Tom.
Više...

FIRST LEGO League 2019 na FERu

Državno natjecanje u FIRST LEGO League održalo se 19.1.2019. na Zagrebačkom FERu.
Gradionica se ove sezone odlučila voditi dva tima na natjecanje.
Oba su tima postigla sjajne rezultate te su "3geared" i "12 solutions" zauzeli 1. i 3. mjesto.
Bilo je napeto do zadnje stotinke.
Nadali smo se ali nismo mogli znati da će biti proglašeni između toliko pametne i nasmijane djece iz drugih timova.
I sav taj uloženi trud se višestruko vratio.

Tim 3geared je od same objave teme, na kraju prošlogodišnjeg regionalnog finala, radio na ovogodišnjoj igri.
Putovali su po Hrvatskoj kako bi upoznali stručnjake iz zadane teme, implementirali nov način rada u timu kako bi bili što efikasniji, i odlučili se izgraditi najambicioznijeg robota kojeg smo gradili u Gradionici.
Robot nije postigao željeni uspjeh, ali do regionalnog finala svakako će ga popraviti.
Ustvari, tu i je najveće zadovoljstvo jer smo se do sada svake godine najviše oslanjali na taj dio igre, a ove godine smo napokon zasjali u projektu i temeljnim vrijednostima.

12 solutions, je tim koji je nastao tek u listopadu 2018. i morali su ovu kompleksnu igru brzo savladati.
Većina drugih timova već imaju i po 3 godine iskustva, no kod njih je zasjao entuzijazam i hrabrost, te su nagrađeni visokim 3. mjestom.

Hvala svim sudionicima, svima iz organizacije FLLa, posjetiteljima i gostima.
Atmosferu koja se tamo osjetila ne možemo prenijeti ni s tisuću slika.

Više...

Ariane's Cup i tim 3geared

Mi smo tim 3geared, bavimo se FIRST LEGO League-om i jedan smo od timova koji predstavljaju Gradionicu. Ove godine tema FLL-a je Into orbit.
Zato smo otišli na Ariane’s Cup kako bismo se posavjetovali oko našeg projekta s ljudima iz svemirske industrije.

Dan 1.
Put na regatu.
Krenuli smo iz Zagreba prema Trogiru s 3 auta. Kad smo došli u marinu u Trogiru padala je kiša. Otišli smo provjeriti možemo li odmah otići na brod no rekli su nam da brod još nije spreman pa smo se smjestili u velikom šatoru s ostalima koji su čekali svoje brodove. Tamo su krenuli stavljati stolove i klupe pa smo im ponudili da ima pomognemo. Prihvatili su i s njima smo prenijeli sve stolove i klupe gdje su trebale bit. Kad smo završili s time kiša je prestala pa smo prošetali kroz rivu. Ukrcali smo se na brod u 19:00.
Taj dan smo upoznali Dominiquea. On je radio na raketnom gorivu i od njega smo naučili zašto je toliko skupo nositi stvari u svemir. Objasnio nam je kako radi raketno gorivo, reko nam je i objasnio zašto se svi motori na lansiranju pale odjednom (da mogu vidjet na vrijeme dali je sve dobro). Objasnio nam je i puno toga o građi goriva i procesu industrijske prerade goriva. Kad je Dominique otišao nazad na svoj brod malo smo razgovarali i zatim otišli spavati.

Dan 2.
Idući dan smo se ustali oko 7, doručkovali i upoznali smo Rafala. On je vlasnik Iceye kompanije koja se bavi satelitima. On nam je objasnio kako razvijati naš projekt dalje i dao nam nekoliko savjeta oko testiranja našeg rješenja. Rekao nam je da što prije krenemo graditi i da se ne bojimo mijenjati dizajn. Dao nam je još par ideja šta bi se moglo testirati i na koji način a da testiranje bude jeftino. Uz to nam je i pričao čime se oni bave. Rekao je da oni rade na slikanju Zemlje iz svemira i godine 2020 moći će slikati svaki dio zemlje svaka 3h. Slike će se moći kupiti što će koristiti mnogim firmama i državama. Spomenuli su nam i probleme koje oni imaju poput: velike razlike u temperaturama, zračenje koje nastaje zbog hlađenja i ometa rad računala skupih testiranja što otežava situaciju jer si ne mogu dopustit greške na svojim satelitima. Nakon što je Rafal otišao svi smo se spremili za plovidbu.
Uspješno smo isplovili. Dok smo još bili blizu marine naš mentor Ivan je izvadio vrećicu hrane koju proizvodi NASA za ishranu u svemiru. Svako je probao griz. Imalo je jako sladak okus i lomilo se kao kreda. Tijekom ostatka plovidbe imali smo problema sa povračanjem ali je kasnije Goran dao svoje tablete protiv povračanja. Nakon 4 sata vožnje brodom privezali smo se u marinu na Palmižani. Zatim smo otišli na plažu. Na plaži smo bili neko kraće vrijeme.
Kad smo se vratili upoznali smo Dirka. On radi u Airbusu i bavi se izradom kamera za Airbusove satelite. Od njega smo naučili bolje prezentirati nase zadatke i razgovarali u našem projektu. Uz to nas je naučio i da je Airbus vazan za ESU (zato što se oni bave recikliranjem vode i to je ESA-i jako vazno). Uz sve to jos nam je i bio reko kako u svemiru niked nije dosta vode pa uvjek recikliraju svaku moguću kapljicu koju mogu.
Na kraju njegovog posjeta smo održali zajednički sastanak s mentorom Josipom koji nam je tada krenuo objašnjavati kako podijeliti zadatke unutar tima. Nakon tog sastanka svi smo se družili. Odrasli su ostali na palubi pričati. Nas 3 je otišlo u brod igrati Mahjong, a ostali su otišli u svoje sobe spavati ili se igrali na mobitelu. Nakon nekog vremena svi smo otišli spavat.

Dan 3.
Doručkovali smo i zatim krenuli za otok Hvar. Tamo smo došli za oko 20 min plovidbe. Usidrili smo se blizu luke i s pomoćnim brodom došli na obalu. Razgledali smo Hvar i tvrđavu i krenuli nazad u Trogir. Kada smo se vratili u Trogir nastavili smo sastanak s Josipom od prošle noći. Tada nam je pomogao napraviti prvu podjelu zadataka. Poslije toga je naš skiper Mario otišao s broda. Svi smo se zabavljali jos 1h i onda otišli spavat.

Dan 4.
Zadnji dan izleta smo doručkovali, pospremili brod i spakirali se. Krenuli smo oko 12 prema Zagrebu.
Regata je bila jako zanimljiva i naučili smo puno toga vezanog uz svemirsku industriju i upoznali puno dragih ljudi koji su htjeli podijeliti svoje znanje s nama. Uz to smo imali puno slobodnog vremena i zabave.


napisao: Ivan H. (15)
Više...

Zapratite nas...

Gdje se nalazimo

Prijavite se na naš Newsletter

Prijava