Novosti

Decker

STEAM park 5+

Detalji tečaja:

  • Datum: - -
  • Mjesto: Petrova 60, Zagreb
  • Prijava

STEAM Park se oslanja na prirodnu znatiželju djece koja žele stvarati, istraživati i proučavati svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.
Mogućnosti su neograničene dok polaznici grade park pun dinamičnih vožnji, zabavnih igara i zanimljivih scena uz pomoć pomno odabranih DUPLO kockica.
Svaki susret sa STEAM parkom polaznicima će otkrivati razumjevanje kretanja, zupčanika, mjerenja, rješavanja problema i pričanja priča na zabavan i zanimljiv način.

Temelje gradimo na igri u kojoj vježbamo matematičko razmišljanje, proučavanje pokusa i opažanje pojedinosti, govorno izražavanje te slušanje i razumijevanje zadataka.
Koristimo setove s kojima mlađa djeca mogu lakše graditi pa tako i lakše izražavaju svoje znanje, kreativnost i rješenja.

Polaznici koriste upute na SmartBoardu i radne liste koje ih vode kroz aktivnosti i zadatke.
Tečaj je namjenjen djeci uzrasta od 5 i više godina. Djece rade u grupi što ih potiče na komunikaciju, suradnju, zajedničke kritike i zaključke.

Na tečaj nije potrebno ništa donositi.

Grupe do 12 polaznika
Članarina: 300kn/mjesečno

Za sve informacije o terminima i uvjetima pohađanja tečaja - javite nam se!

Više...

World festival u Houstonu

Priča o FIRST LEGO League ili kako smo uspjeli u nemogućem.
Na kraju svega, zbrajamo i oduzimamo, prolazimo reminiscencije i bez lažne skromnosti, zadovoljni smo.

Na početku bijaše...
...samo riječ (informacija) o temi ovogodišnjeg FLL koju smo dobili tijekom prošlosezonskog regionalnog takmičenja na kojem smo ušli u finale.
Tema je bila prava “svemirska”. Odmah su nam počele frcati ideje, no kad smo se vratili na Zemlju shvatili smo da ne znamo mnogu stručnjaka iz područja putovanja i istraživanja svemira.
Na internet portalima pročitali smo da ESA i povezani partneri dolazi na regatu u Trogir – i naravno odmah smo pomislili: „ evo naših stručnjaka“.
Uspostavili smo inicijalni kontakt s organizatorima i nakon objašnjenja tko smo i zašto nam treba takvo znanje, otišli na jedno od najznačajnijih putovanja u našem projektu...

Arianes cup
Od svega bi izdvojio detalj u kojem je šef laboratorija koji proizvodi “solid boostere” od 270t za Ariane 5, lociran u Francuskoj Gvajani, s našim klincima dijelio detalje proizvodnje, te je pri spomenu kemijske reakcije u boosteru trigerirao (3gearedirao) našeg “kemičara” Cenu. Cena je pristojno tražio da li mu gospodin može napisati formulu za oksidaciju. Formula je pala na papir, a Cena je dosta brzo rekao da to i nije baš najbolje, te da ima prijedlog. Naš sugovornik ostao je očaran i sa suzom radosnicom u oku počeo razgovarati s Cenom na jeziku koji više nitko nije razumio :) Napunili smo spremnike s kontaktima i idejama za FLL projekt, i svježim znanjem o tome kako planirati i održavati dugotrajne projekte uz pomoć Agile metodologije.

Pripreme
Do državnog susreta u Zagrebu imali smo nešto više od 2 mjeseca priprema.
Napravili smo opsežno istraživanje o hidroponskom uzgoju hrane i hranjivosti biljaka.
Susreli smo se s profesionalcem agronomom koji nam je dao još savjeta o uzgoju, te je tim napravio NFT hidroponski sustav od PVC cijevi na drvenoj konstrukciji (tzv. “A-frame”).
Najveći napredak postigli smo u organizaciji i raspodjeli posla, u kojem smo redovito planirali i obavljali zadatke, te pratili tko, kako i kada radi.
Najveći izazov nam je ustvari bilo ono što nam je prethodnih godina bilo adut - robo igra.
Na početku godine je donešena jedna klasična megalomanska i dječja odluka da se napravi monstruozno velik alat za rješavanje velikog broja misija u jednom izlasku.
Dodijeljen je kodni naziv “Fathership”.
Na njega je išlo jednostavno previše svega :)
Imao je jednu zgodnu inovaciju, kako robota koji inače od 4 motora 2 koristi za vožnju, napraviti da samo jedan ima za vožnju pa mu 3 ostanu za manipulatore.
Ta prednost se dosta brzo izgubila zbog kompleksnosti mehanizama, koji su vodili do čestih i mukotrpnih popravaka, vrlo kompliciranog reseta prilikom testiranja, i na kraju same mase alata.
Na kraju su već u gusto načičkanom prostoru morali nagurati redukciju za pogon kotača jer se robot jedva micao s mjesta :)
Na našem YouTube kanalu uopće ne djeluje tako loše →
Sada iz iskustva znamo da sve što 100% radi u Gradionici, ne znači da 100% radi na natjecanju :)

Državno FLL natjecanje u Zagrebu
Došao je i taj dan.
Nismo ni sami znali koliko uzbuđenja ćemo doživjeti.
Robot je FAIL-ao od samog početka. Tim je bio shrvan.
Do sada su svake sezone bili upečatljivo prvi u robo-igri, a ove godine nisu mogli bolje od 7. mjesta.
No desilo se ono po čemu je FLL posebna igra. Bez obzira što je robotska-igra najatraktivnija, donosi najviše 25% ukupnih bodova. Njihovo 7 mjesto u robotskoj-igri zbrojeno s dojmom koji su ostavili u Projektu, Dizajnu i strategiji te Timskih vrijednostima postavilo ih je na 1. mjesto!

Regionalno finale
Kako se pripremiti za put na regionalno prvenstvo s FAIL robotom!? Rupu koju si je Fathership iskopao, bila je preduboka. Alat je preloš da bi se popravio, a previše utkan u cjelokupnu strategiju da bi ga se zamijenilo u tako kratkom roku. Odluka je pala da ćemo ga testirati i odbaciti sve elemente koji su nepouzdani. To je značilo da si smanjujemo moguće bodove, ali povećavamo pouzdanost. Pojavio se i problem da se nakon toliko testiranja robot počeo trošiti - gume su se počele trusiti, a neki plastični dijelovi dobili su ozbiljne “rupe” od trenja. Još će izdržati malo, govorili smo, jer nismo znali da ima “nakon Celja”. U Celju je robot ipak uspio napraviti ono za što smo ga pripremali, i popraćen s dobrim nastupom u ostalim područjima, osvojili smo pozivnicu na FIRST LEGO League World Festival u Houstonu!
Ali što će nam pozivnica?
Natjecanje je za manje od 30 dana a:
- robot je na izdisaju
- hidropon ne možemo prenijeti u USA jer je ogroman
- nemamo vize i sl. papire
- nemamo >100.000kn za put

Sve se može kad se hoće :)
Da istina je.
Uz pomoć jednostavne matematike shvatili smo da ne možemo riješiti sva pitanja vezana uz pripreme. Ako do sada nije bilo spomenuto, ta djeca su još uvijek u školi, skupljaju ocjene za upis u srednju, pokušavaju skupiti dobre ocjene u 1. srednje, imaju druge interese u sportu i umjetnosti, možda i pomažu nešto po doma :), trebaju se odmoriti i lupati po igricama i drugim stvarima koje ih opuštaju...
Trebalo je par dana da dođe formalni poziv i pitamo roditelje da li je to OK ideja putovati u USA na festival.
Tih par dana čekanja ostavilo nas je s točno 4 tjedna za akciju!
Brze odluke su i dalje bile na snazi pa smo planirali 2 tjedna posvetiti skupljanju novca, te ako ocjenimo da smo uspješni, naredna 2 tjedna posvetimo planiranju puta i nastupu na svjetskom festivalu. Osim toga treba naći smještaj, let, skupiti putne dokumente...
Na festivalu ćemo susresti 107 timova koji su pozvani od >40.000 timova iz 98 zemalja svijeta.
“Fathership”, naš glavni alat u robo igri, testiran je točno jedan dan, kako smo se i dogovorili, ako radi ide takav kakav je. Ionako nakon 4 različita aviona nije izgledno da će biti u dobrom stanju pa nećemo trošiti vrijeme na njega. Istraživanjem timova koji sudjeluju na ovom događaju ustanovili smo da će nam robot biti prosječan u najboljem slučaju, pa će i dizajn i strategija biti prosječna. Odlučili smo vrijeme utrošiti na mjesta gdje bi mogli ostaviti utisak - projekt i timske vrijednosti. Dizajnirali smo predivne naočale koje smo 3d printali, i za koje su nas svi u Houstonu hvalili. Veliki drveni hidropon zamijenili smo 3d printanim modelom “svemirskog” hidropona koji uz pomoć mikrogravitacije koju razvija vrtnjom postiže fluidiku potrebnu za rad hidropona.
Napravili smo još jedan plakat s iskustvima priprema za svjetski festival.
Za potrebe prikupljanja financijskih sredstava tim je pripremio stranicu za crowdfunding.
Pripremili su i pisma za donatore s kojima su zasipali hrvatska tech poduzeća.
U prikupljanu sredstava mnogo su nam pomogli i mediji, pa su tako 3geared-ovci više puta nastupali na televiziji, uživo, na radiju, davali izjave novinarima...
Na taj način mnogo ljudi je saznalo za naš poduhvat, i za prijašnje uspjehe, te nas velikodušno podržalo.
Tek ćemo kasnije shvatiti da njihova pomoć nije bila samo u novcu...
Nakon dva tjedna skupili smo dovoljno da kupimo karte za avion, i to je bila točka bez povratka :)
Do puta u Ameriku skupili smo dovoljno novaca od sponzora i crowdfundinga, pojačali smo prezentacije, naročito u timskim vrijednostima, otisnuli nove majice i “printali” timske naočale.

Put u Texas
Letili smo s dva aviona jer je bilo preskupo tražiti 12 karata u istom letu.
Rentali smo obiteljsku kuću i dva obiteljska automobila. Prava mala FLL obitelj :)
Jedan od letova je kasnio pa je jedna grupa putovala oko 25 sati. Spavali smo u zračnoj luci dok smo čekali let za Houston. U Houstonu su nas zato dočekali sa spremnom kućom i doručkom :) Nakon prebrojavanja stanja ustanovili smo da je izgubljen timski transparent, i da se model hidropona malo “zdrobio”. Puno bolji ishod od očekivanog. Imali smo jedan dan do natjecanja pa smo po Houstonu kupovali alat za popraviti projektni model i tražili tiskare da nam naprave novi transparent. Ostatak “slobodnog” dana iskoristili smo za posjet Johnson Space Center-u, u kojem je između ostalih divota i zadnja izgrađena Saturn V raketa, koja nikad nije poletjela jer je otkazana Apollo 18 misija. Kasnije na zatvaranju natjecanja, NASA-in administrator Jim Bridenstine održao je govor o tome kako će se NASA vratiti na Mjesec sa svojim novim misijama.
Na kraju dana završavamo pripreme za naredna 4 dana natjecanja. To su vrlo naporna 4 dana puna aktivnosti i visoke dinamike.

Prvi dan natjecanja dolazimo na mjesto događaja - George R. Brown Convention Center, koji je toliko velik da zaklanja jednu cijelu stranu svijeta :)
To mjesto biti će domaćin za FIRST Junior FIRST LEGO League, FIRST Challenge i FIRST Robotics. Otprilike 10.000 natjecatelja svaki dan će ulaziti i izlaziti s ovog mjesta, boriti se s robotima, prezentirati svoja rješenja, kulturu i zabavljati se.
Meni je to bio najzabavniji sajam na kojem sam ikada bio.
Došli smo na našu poziciju - štand 3x3m koji treba urediti. Prvi dan idealan je za uređenje štanda i upoznavanje drugih timova, jer narednih dana nema trenutka odmora od sudačkih intervjua, posjeta na štandu, robo igara.
Također, otkrili smo i mjesto gdje ćemo ručati - ulica puna “street food” kamiona. Mljac :)

Drugi dan ispunjen je sudačkim sastancima.
Natjecatelji u vrlo stisnutom roku moraju obaviti sastanke s nula tolarancije prema kašnjenju ili rastezanju vremena. Također, imamo priliku napraviti prve probne vožnje robota na stolovima za natjecanje. Vidjeli smo svjetsku premijeru nove FLL sezone i novog LEGO edukacijskog robota - SPIKE.

Treći dan je najuzbudljiviji.
Na rasporedu su vožnje robota za bodove. Svaki tim ima 3 pokušaja, a računa se najuspješniji pokušaj. Naša najbolja vožnja plasirala nas je na 53. mjesto, što je jedno mjesto iznad 50% svih natjecatelja ;) Najbolji timovi (iz Malezije, Kine i Italije), demonstrirali su robote koji skupljaju ogroman broj bodova tako što su brzi, precizni, imaju dobru strategiju i ono što se meni najviše sviđa - ponovljivost.
Tijekom cijelog dana imamo posjete sudaca i gostiju na štandu tako da ekipa mora biti stalno spremna za sva pitanja.
Suci u ovom trenutku nadopunjuju svoje zaključke od prethodnog dana.

Zadnji dan natjecanja prošao je vrlo opušteno.
Čeka se ceremonija podjele medalja, no organizator i proglašenje najuspješnijih timova. Zatvaranje festivala održat će se u Minute Maid baseball stadionu. Timovi rastavljaju štandove, pakiraju robote i materijale,druže se, fotkaju, izmjenjuju kontakte. Najuspješniji timovi u robotskim vožnjama imaju egzibicijske vožnje. Od kategorija ocjenjivanja tim 3geared je prepoznat kao najbolji ambasador FLL-a. Priznanje smo dobili zbog promicanja FLL-a u svojoj državi putem medija, društvenih mreža i osobnog sudjelovanja i prezentaciji na manifestacijama. Sudci su od 108 najboljih prepoznali koliko truda je ovaj tim iz jedne njima skoro nepoznate države dao u jako kratkom vremenu, te na koji način smo se organizirali i financirali za dolazak na ovu svečanost.
Za to je nagrađen “Judges award” nagradom.
Nakon ceremonije trofeja idemo na finale FIRST Robotics koje se održava na Minute Maid Park baseball stadionu.
Stadion koji prima 40.000 ljudi popunjen je do 1/3 kapaciteta samo s djecom koja su izašla s FLL natjecanja :).
To su natjecatelji iz FIRST LEGO Junior, FIRST LEGO League, FIRST Challange i FIRST Robotics natjecanja.
Tamo nam se obraćaju i važne osobe iz organizacije i znanstvenih organizacija - direktor LEGO Education-a, direktor FIRST-a, aktualni administrator NASA-e.
Osim govora gledali smo i super-atraktivne egzibicijske susrete najboljih FIRST Robotics timova.
Naša avantura u Houstonu bliži se kraju, još samo treba pospremiti kuću, pakirati stvari i krenuti na dug put nazad. U Zagrebu će nas dočekati naši najdraži :D

Vrijeme leti kad se zabavljaš
Ovo nam je bila najduža i najuzbudljivija FLL sezona.
U 12 mjeseci rada i zabave jako smo napredovali kao tim i puno puno toga naučili.
Iskustva i znanja ostati će nam za cijeli život :)

Puno hvala roditeljima koji su podržali svoju djecu u ovoj velikoj avanturi i pratili nas na putu, svim gostima u Gradionici koji su nas inspirirali i učili novim stvarima, donatorima koji su nam pomogli putem GoGetFunding kampanje, i organizacijama koje su nam pomogle:
Croteam
Span
Hrvatski Telekom
mStart
PBZ Card
HR.Pro
StrongWorks
PIS
Myistria
Megatrend poslovna rješenja
Poslovna inteligencija
Combis
Crvena Tipka
Luvis projekt
Concerto
Suma informatika
Studio Tom
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Posebno hvala organizatorima FLL-a na lokalnoj razini - Hrvatski robotički savez, i regionalni partner - Zavod Super Glavce.
Bez Vašeg entuziazma, rada volontera i sudaca ova igra nebi postojala.

BEZ SVIH VAS NE BI MOGLI OSTVARITI OVAJ DOŽIVLJAJ!

Više...

FIRST LEGO League - Hydro dynamics

Ove godine na finalnom regionalnom natjecanju FIRST® LEGO® LEAGUE (FLL) ADRIA održanom u Sloveniji osim najboljih timova iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije sudjelovao je jedan tim iz Gradionice, 3Geared.
Natjecanje FLL se sastoji od četiri kategorije:
- Projekta, u kojemu timovi moraju tražiti i istraživati rješenje na aktualan problem vezan uz godišnju temu,
- Robotske igre, u kojoj je cilj napraviti robota koji efikasno rješava zadane zadatke u vremenskom roku od dvije i pol minute,
- Tehničkog intervjua, u kojem tim mora sucima objasniti konstrukciju i dizajn robota te njihove programe,
- Temeljnih vrijednosti, čiji je cilj promoviranje sportskog ponašanja na natjecanju i međusobne suradnje timova.

Timu 3Geared ˝Hydrodynamics˝ druga je sezona sudjelovanja na natjecanju.
3Geared za natjecanje se priprema već od završetka prošle sezone i mnogo su napredovali u svim aspektima.
Ove godine im je projekt bio filter za vodu koji bi se mogao lako napraviti od materijala koje možemo naći u svakodnevnom okruženju.
Kako bi se savjetovali oko svog projekta sa stručnjacima organizirali su nekoliko sastanak sa HZJZ-om (Hrvatskim zavodom za javno Zdravstvo).
Tamo su saznali o tome kako se mehanički filtrira voda i kako se voda čisti od bakterija opasnih za organizam. HZJZ im je uz to poklonio i malo opreme za gradnju i testiranje filtera za vodu.
Također, u Gradionici smo imali eksperimente s vodom i naučili kako ju opisati, ocijeniti, omirišati uz stručno vodstvo Vesne Stipičević iz Instituta za medicinska istraživanja.
Nakon ovih sastanaka izgradili su nekoliko filtera za vodu.
Te filtere su testirali tako što su prikupili prljavu vodu iz maksimirskog jezera i ulili dio u filter.
Poslije toga su filtriranu vodu i ostatak vode iz jezera poslali na testiranje u HZJZ.
Rezultati nisu bili očekivani. Samo je jedan od 6 filtera dao pročišćenu vodu koja je bila prozirna te nije sadržavala bakterije,ali je bila kisela tako da se mogla popiti samo 1 čestica vode na dan.
Pretpostavljamo da je kiselina ubila sve bakterije.
Ostali filteri su davali žutu ili prozirnu vodu, ali detaljne analite su pokazale da u sebi sadržavaju bakterije koje bi uzrokovale bolesti.
Svoja istraživanja i aktivnosti podijelili smo i sa slušateljima emisije "Wunderkind" na Radiju 808.
Održali su i nekoliko druženja s timom Brickwangers kako bi stekli nove prijatelje i podijelili iskustva s FLL-a.
Zbog zabave i boljeg međusobnog upoznavanja organizirali su i laser tage na kojem su imali priliku zajedno provesti dan zabavljajući se i učeći jedni o drugima.
U Gradionici se nalaze više puta tjedno, a zajedno rade i izvan Gradionice.

Također bi iskoristili priliku zahvaliti se našim dragim donatorima SUMA informatika i Studio Tom.
Više...

Regionalno finale FIRST LEGO League - Into Orbit

Ove godine na finalnom regionalnom natjecanju FIRST® LEGO® LEAGUE (FLL) ADRIA održanom 16.3.2019. u Celju, sudjelovali su najbolji timovi iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije. U tom sjajnom društvu našle su se i dvije ekipe iz Gradionice - 3Geared i 12Solutions.

Kao i uvijek, na finalu nema „slabih“ ekipa, a mi smo došli spremniji nego ikad.
3Geared opremljen iskustvom od već tri godine sudjelovanja, pripremio se na svim poljima igre – projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotskoj igri.
Najveći napredak, koji se pokazao i u sudačkim ocjenama (to nisu ocjene od 1-5, nego vrlo dobro sročene opisne ocjene) bio je u temeljnim vrijednostima i projektu, a donijelo je iskustvo s kojim smo započeli ovu sezonu, Ariane's cup.
12solutions je bio do zuba naoružan entuziazmom i vrhunskom pripremom za tim koji je tek počeo.

3geared je napravio solidan rezultat u robotskoj igri (208 bodova), naročito s obzirom na veliku nepouzdanost robota koja se pokazala u Zagrebu (71 bodova).
Također osvojili su trofej za drugi najbolji dizajn, funkcionalnost i programiranje robota.
Najvažnije od svega, osvojili su nastup na svjetskom finalu u Houstonu, USA!
O tome ćemo vas više obavijestiti u nadolazečoj objavi :)

Družili smo se s prijateljima koje već znamo preko FLLa a upoznali smo i nove. Vidjeli smo mnogo zanimljivih ideja za svemirske misije, i mnogo zanimljivih robota.
Zato je finale u Sloveniji uvijek vrijedno iskustvo.
Timovi su krenuli iz Zagreba u 05:30 ujutro, cijeli dan jurili po sudačkim sastancima, robo igrama, gradili štand, prezentirali, igrali se, upoznavali djecu iz cijele regije, plesali, bili uzbuđeni i na kraju se vratili u 21:00 u Zagreb.
S porukama za planiranje krenuli su iste sekunde kad su se rastali :D
Apelirao sam da se odmore jedan dan ali uzalud.

Hvala svim sudionicima, svima iz organizacije FLLa, posjetiteljima i gostima.
Atmosferu koja se tamo osjetila ne možemo prenijeti ni s tisuću slika.

Također bi iskoristili priliku zahvaliti se našim dragim donatorima SUMA informatika i Studio Tom.
Više...

Zapratite nas...

Gdje se nalazimo

Prijavite se na naš Newsletter

Prijava